Det jag vet idag som jag inte visste då; tankar om att leda i tid av ovisshet.

Never waste a good crisis sa Winston Churchill och han hade nog helt rätt. Kriser hjälper oss till utveckling.  Vi tvingas stanna upp, reflektera, få nya perspektiv, ompröva och pröva nytt. Och kriser följer inga givna tidsplaner eller tydliga besked.För inte visste vi den 9 januari 2020 att vår värld var på väg att vändas upp och ner när nyheter om en ny och potentiellt farligt virus i Wuhan, Kina började cirkulera. Ingen hade kunnat föreställa sig då att världen skulle komma att stå nästan helt still i över ett år med miljontals drabbade där både människor och samhällssystem skakades om. Vi utmanades alla av att hantera förändring och ovisshet. 

Vad har denna tid inneburit för oss? Vad har vi lärt oss? Vad vet vi idag som vi önskar att vi hade vetat i mars 2020?  Vilka beteende- och attitydförändringar kommer att bestå? Och vad tar vi med oss nu in i “det nya normala”? 

Professor Vicki Culpin från Hult Ashridge Business School ställde dessa frågor och några till, till 192 seniora globala ledare. https://www.hult.edu/en/executive-education/insights/leadership-lessons-from-pandemic/

Digitalt arbete, betydelsen av välbefinnande och mental hälsa, fokus på en ny typ av ledarskap och vikten av företagskultur var återkommande teman som togs upp av de intervjuade. Det man vet idag som man inte visste då var bland annat:

  1. Digitalt och hybridarbete är här för att stanna, med såväl fördelar som utmaningar.

  2. Det egna välbefinnandet och uthålligheten är viktigare nu än någonsin. För att kunna leda andra behöver man ta hand om sig själv och bli medveten om den egna sårbarheten.

  3. Den ”mjuka sidan” av ledarskap har kommit i förnyat fokus. Att leda värdedrivet med medkänsla, ödmjukhet och öppenhet är nycklar till framgång som ledare

  4. Ledarens främsta roll i ännu högre grad idag än tidigare, är att få andra att växa genom att skapa en inkluderande kultur med empowerment, lärande, flexibilitet, psykologisk trygghet, tillit, och transparens 

  5. Världen är och förblir osäker, komplex, tvetydig och ombytlig. Som ledare måste man bli ännu mer bekväm med osäkerhet, och ha självkännedom, självmedvetenhet och självförtroende för att ta snabba men genomtänkta beslut. Därtill behöver man kunna kommunicera med organisationen på ett konsekvent, tydligt och öppet sätt, även i de situationer som är högst osäkra. 

Inspirerade av både frågor och svar undrade vi vad svenska toppledare önskar att de hade vetat för 1.5 år sedan och vad tar de med sig in i den nya varadagen. För att ta reda på det genomförde vi ett antal spännande samtal med utvalda chefer som resulterade i bloggserie i fyra delare. Här kommer första delen med Cecilia Lundin, Head of People Experience & Culture på Telia.

Cecilia anser, liksom de 192 intervjuade globala cheferna, att pandemins disruptiva effekter kommer att bestå.  De lärdomar man gjort och de förändringar pandemin medfört har satt sig, vilket vi redan nu upplever, med t.ex digitalt och hybridarbete.

En aspekt som blivit väldigt tydlig är hur viktigt företagskultur är och hur varumärke och kultur hänger samman. Kultur är summan av det som formar beteenden och ett företags värdegrund. Den måste vara genuin och genomsyra allt man gör: hur man leder och styr, håller möten, bemöter varandra, belönar medarbetare och återkopplar. Det är ett systematiskt och medvetet arbete som man inte längre kan komma undvika nu är det på riktigt. I en både digital och fysisk verklighet måste kulturen vara äkta.

”Vill vi attrahera talang, måste vår kultur vara meningsfull och tydlig. Rätt kultur har blivit en ”kravspec” för blivande medarbetare, lika viktig som arbetsuppgifter, roll och lön.”

Ledarskap idag, och i synnerhet efter pandemin, handlar om att se hela människan och säkerställa att hennes behov blir bemötta på ett sådant sätt att hon får de bästa förutsättningarna  att växa och utvecklas. Här finns det inga standard, utan alla har sina unika egenskaper och behov. 

”För att kunna bemöta andra måste man som ledare ha hög emotionell intelligens och vara genuin, tydlig och äkta. Det handlar om tillit snarare än kontroll, om transparens, uppföljning, lyhördhet och kultur. Och, om det är något vi har lärt oss under pandemin är hur mycket vi behöver andra människor. Allt vi vet om ledarskap, allt vi har lärt oss har blivit satt på sin spets.”

Vilka tips har Cecilia till  ledare, med pandemin i backspegeln? 

  • Skapa känsla av tillhörighet – det är ännu viktigare än någonsin att veta att jag är en del av något större än mig själv och att företaget man arbetar i har värderingar jag både förstår och delar 

  • Ha tydliga mål – gör det enkelt att förstå vad man behöver göra och vad som förväntas av en - vad är det för tidshorisont som man behöver förhålla mig till, - en vecka, en månad eller ett år

  • Ha täta uppföljningar och ge feedback på det som har varit men ännu viktigare – på det som komma skall. Arbeta med  framåtriktad coaching. 

  • Se till att du har täta avstämningar med teamen. Sätt strukturer som uppmuntrar frekventa kontakter 

  • Var observant på hur människor mår, lär dig identifiera varningssignaler för psykisk ohälsa 

  • Coacha på beteenden, sätt lika mycket vikt vad man gör som hur man gör det  

  • Var lyhörd och öppen , visa din egen sårbarhet, be om råd vid behov och våga att medge att du inte är allvetande 

  • Lära dig leva med ovissheten, den är här för att stanna!

  • Reflektera över denna ovisshet tillsammans med andra ledare och med dina medarbetare; vad kan ovissheten betyda  för individer, organisationer och samhället 


Previous
Previous

Det jag vet idag som jag inte visste då; tankar om att leda i tid av ovisshet. Del 2

Next
Next

The Power of Empathy