Det jag vet idag som jag inte visste då; tankar om att leda i tid av ovisshet. Del 2
Nu lyfts restriktioner och vi börjar sakta återgå till en vardag som liknar den vi hade innan pandemin. Vad har denna tid inneburit för oss? Vad har vi lärt oss? Vad vet vi idag som vi önskar att vi hade vetat i mars 2020? Vilka beteende- och attitydförändringar kommer att bestå? Och vad tar vi med oss nu in i “det nya normala”?
Professor Vicki Culpin från Hult Ashridge Business School ställde dessa frågor och några till, till 192 seniora globala ledare. https://www.hult.edu/en/executive-education/insights/leadership-lessons-from-pandemic/
Inspirerade av både frågor och svar undrade vi vad svenska toppledare önskar att de hade vetat för 1.5 år sedan och vad tar de med sig in i den nya vardagen. För att ta reda på det genomförde vi ett antal spännande samtal med utvalda chefer som resulterade i bloggserie i fyra delare. I den här delen kommer ni få ta del av Anneli Janssons, VD på Humlegården Fastigheter, erfarenheter.
Anneli tar upp den digitala transformationen som påskyndats i ljuset av pandemin. Nya arbetssätt har ställt helt nya utmaningar på såväl ledare som medarbetare, menar hon, med ännu högre fokus på tydlighet och individanpassning som konsekvens.
”Nya arbetssätt och en mer digital tillvaro ställer nya krav på ledarskapet.”
Mål och uppföljning, tydlighet i kommunikation och täta kontakter, men inte minst känslomässigt stöd ställer höga krav på ledarna. Individer har olika behov och varierande erfarenheter av självledarskap. En del vill ha mer guidning, framför allt de som är relativt nya på arbetsmarknaden, medan andra behöver mindre stöd. Denna individuella anpassning sker inte spontant. Många chefer upplever att pandemin ställer nya krav på ledarskapet, som tar mer energi och tid säger Anneli. Något som också tydliggjorts är behovet av information inom organisationen. Det är viktigt att kunna ge tydliga svar och vägledning, även när informationen är begränsad, och vara lyhörd för de frågeställningar som kan dyka upp.
”Man bjuder ständigt på sig själv som chef. Man behöver vara tillgänglig, närvarande, engagerade och se till att man har gott om tid för enskilda samtal. Det är svårare att få till en spontan dialog över Teams. Man måste vara aktiv och kolla av stämningen och fånga det som sägs mellan raderna – ”stämningsläget” så att säga.”
Och, fortsätter hon, ledarskap är i grunden en människo-konst. En bra ledare ska vara genuint intresserad av andra människor. Man måste veta vad man själv står för, vad man har för ledarmanifest och värdegrunder, för att kunna leda andra. Lika viktigt är också ett öppet sinne och att kunna visa tilltro. Som ledare ska man vara mogen nog att acceptera att man inte kan allt och inte kan lösa alla problem:”Man behöver omge sig med människor som är specialister på just sina områden - då blir man blir utmanad och växer som människa och ledare.”
Att vara grundad i sig själv och kunna acceptera att man inte alltid räcker till är viktigt, inte minst när hela havet stormar. Anneli säger: ”man befinner sig i en ständig dialog kring förväntningar och krav: vad förväntar ni av mig, vad förväntar jag av er.”
Ett intressant fenomen i ljuset av pandemin är att flera arbetsgrupper blivit stärkta i sin sammanhållning. Detta är något man inte hade kunna förutse, menar hon. Samtidigt har sammanhållningen mellan grupper i organisationen ibland blivit lidande, något som kräver ännu mer insatser från ledarens sida. Hur kommer den nuvarande trenden med hybridarbete att påverka arbetsgrupperna framöver? Vilka konsekvenser har flexibiliteten för sammanhållningen? Här finns inga givna svar.
Alldeles oavsett om man leder sitt team digitalt eller IRL, ger Anneli följande råd:
Säkerställ att du finns i en miljö där folk tror på dig! Då blir du trygg och växer
Välj din chef nästan lika noggrant som du väljer arbetsplats, välj att arbeta med människor som låter dig blomstra och skapar ett klimat fullt av tillit där du vågar utmana dig själv
Omge dig med andra som har inre trygghet
Ha ett nyfiket förhållningssätt – fråga, var intresserad, lyssna!
Känn dig stolt över vad du gör och vad företaget åstadkommer – det är inspirerande och ger energi att få göra något som du tycker gör skillnad och betyder något
Var förberedd – se till att du kan din sak och inte gissar. Om du inte kan – ta reda på det du behöver veta
Gör sånt som du tycker är roligt i ett sammanhang som du finner spännande, gör det du brinner för!
Ta ansvar och ha vilja att skapa, förändra och påverka
Lär känna dig själv och odla din egen trygghet och självtillit
Kom ihåg – väldigt få duktiga ledare har valt att en dag bli chefer. Fokusera istället på att göra något som du gillar, ha kul, ta ansvar och gör ett bra jobb!